Forțele armatei ucrainene au revendicat scufundarea unei importante nave militare a Rusiei, lângă coasta Crimeei, peninsula ocupată de ruși. Vasul de debarcare Cezar Kunikov a fost lovit cu drone navale.
Pe de altă parte, președintele Joe Biden a criticat dur comentariile la adresa NATO făcute de Donald Trump, pe care Biden le-a catalogat drept „idioate, jignitoare și anti-americane”. Direcția de informații a Ucrainei a difuzat o înregistrare video care arată cum o importantă navă rusească de desant a fost lovită cu valuri de drone navale, în Marea Neagră, în apropierea coastei sudice a Peninsulei Crimeeii, nu departe de orașul Yalta.
De remarcat că nava a fost lovită în aceeași zi în care, acum 81 de ani, murea ofițerul sovietic al cărui nume îl poartă, Cezar Kunikov, căzut în luptă în al doilea război mondial. Grav avariată, nava a inceput să se scufunde. Au apărut și filmări cu o coloană de fum care se ridica deasupra mării, în timp ce elicoptere rusești survolau zona. Însă, în ciuda acestei reușite – admite Kievul – situația pe front, mai ales în est este delicată, la aproape doi ani de când a început războiul cu Rusia.
Potrivit serviciilor de informații norvegiene, trupele ruse sunt pe cale să preia inițiativa, pentru că au reușit să aducă permanent efective însemnate pe front și beneficiază de ajutoare militare din Coreea de Nord și din China.
În schimb, marea problemă pentru Ucraina este diminuarea sprijinului militar internațional. Mai ales ajutorul de 60 de miliarde de dolari de la Washington, care este suspendat. Proiectul de lege tocmai a fost adoptat de Senat, dar se confruntă cu o furtună politică în Camera Reprezentanților, unde republicanii au majoritatea.
Pledând pentru un vot favorabil, președintele Joe Biden l-a atacat pe Donald Trump după comentariile șocante, când a spus că ar „încuraja” Rusia să atace orice membru NATO care nu își îndeplinește cota de cheltuieli în domeniul apărării. Biden a declarat că declarația iresponsabilă a lui Trump subliniază urgența adoptării pachetului de ajutor militar extern – care include, pe lângă cele 60 de miliarde de dolari destinate Ucrainei, încă 35 de miliarde pentru Israel și Taiwan.
Dar liderul republican al Camerei inferioare a Congresului, un aliat al lui Trump, a anunțat că proiectul nu va fi examinat în forma actuală. Joe Biden, președintele SUA: „Statele Unite au reunit o coaliție de aproape 50 de națiuni pentru a susține Ucraina. Am unificat NATO, l-am extins. Acum nu putem să ne retragem. Pe asta pariază Putin. A spus deschis că susținerea acestui proiect de lege înseamnă că îi stăm lui în cale. Respingerea acestui proiect înseamnă să mergem pe mâna lui Putin.”
Afirmațiile lui Donald Trump au generat o undă de șoc pe continentul nostru. Și tot mai multe țări europene din NATO înțeleg că trebuie să se bazeze mai mult pe propriile mijloace pentru apărare. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO: „Anul acesta ne așteptăm ca 18 aliați (dintre cei 31 membrii NATO) de aliați să atingă ținta de 2% din PIB, cheltuieli pentru apărare.”