În contextul actual în care fermierii europeni, inclusiv cei din România, au manifestat prin proteste, cerând adaptări la legislația privind terenurile lăsate în pârloagă, Comisia Europeană a răspuns cu o măsură care încorporează flexibilitate în reglementările aferente. De la 14 februarie 2024, regulamentul care va fi aplicabil retroactiv din 1 ianuarie pentru întregul an până la 31 decembrie 2024, aduce modificări semnificative în cadrul Politicii Agricole Comune (PAC). Acestea permit fermierilor care cultivă plantatii fixatoare de azot ori culturi secundare fără adăugare de produse pentru protecția plantelor pe minim 4% din terenul lor arabil să fie considerați în conformitate cu cerințele GAEC 8, care anterior impuneau menținerea unor zone sau elemente neproductive pe aceeași suprafață de teren.
Această adaptare oferă fermierilor posibilitatea de a-și ajusta practicile agricole într-un mod care să răspundă direct provocărilor actuale, fără a compromite principiile centrale de protecție a biodiversității și a calității solului. În acest context, Ursula von der Leyen a subliniat eforturile continue ale Comisiei de a echilibra sprijinul și flexibilitatea pentru fermieri, cu angajamentul de a menține standardele de mediu. Comisia Europeană își propune astfel să îndemne statele membre să modifice programele lor ecologice, simpla notificare fiind suficientă pentru actualizarea imediată a acestora, dacă decid să aplice derogarea la nivel național.
De asemenea, această abordare susține importanța cultivării culturilor secundare și a celor fixatoare de azot fără utilizarea produselor de protecție a plantelor, subliniind contribuția lor esențială la îmbunătățirea sănătății solului și protejarea biodiversității. Este o recunoaștere a rolului fermierilor în stimularea securității alimentare și promovarea practicilor agricole durabile în cadrul Uniunii Europene. Noul cadru GAEC reafirmă angajamentul PAC pentru integrarea standardelor benefice pentru mediu și climă, asigurând în același timp că fermierii pot face față provocărilor dinamicilor actuale agricole și de mediu.
Sursa: realitatea.net