Close Menu
Trust News
    Instagram
    Trust News
    • Pagina principala
    • Economie
    • Stiri internationale
    • Divertisment
    • Social
    • Editoriale
    • Advertoriale
    • Anunturi comerciale
    contact
    Trust News
    You are at:Home»Reacție rară a unui fost președinte român: „Vremurile grele formează oameni puternici”

    Reacție rară a unui fost președinte român: „Vremurile grele formează oameni puternici”

    ianuarie 9, 2025
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Reactie rara a unui fost presedinte roman Vremurile grele formeaza oameni puternici
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    Vremuri dificile, lideri puternici: lecția lui Emil Constantinescu

    Într-o lume în care democrația pare să se clatine sub greutatea autoritarismului, fostul președinte al României, Emil Constantinescu, aduce în discuție un subiect de o importanță crucială: modelul liderului democrat. Inspirat de viața și moștenirea lui Jimmy Carter, Constantinescu subliniază necesitatea unor lideri ghidați de principii morale și interes național, nu de ambiții personale sau financiare.

    Constantinescu a mărturisit că, încă din anii ’90, l-a considerat pe Jimmy Carter un exemplu de președinte democrat. Într-o perioadă în care autoritarismul câștigă teren chiar și în democrațiile consolidate, precum Statele Unite, fostul lider român atrage atenția asupra pericolului reprezentat de această tendință. El subliniază că alegerea liderilor autoritari și populiști este, în mare parte, rezultatul unei slabe calități a cetățenilor care îi votează, preferând lideri care le seamănă, în locul celor superiori din punct de vedere moral și intelectual.

    De ce preferă popoarele lideri autoritari?

    Constantinescu ridică o întrebare fundamentală: de ce, în prezent, popoarele aleg lideri autoritari, populiști și, adesea, corupți, în detrimentul celor onești și dedicați binelui public? Răspunsul, spune el, poate fi găsit în însăși viața lui Jimmy Carter. Acesta a demonstrat că nu este o tragedie să fii un „fost președinte”, dar este o nenorocire să fii un „fost cetățean”. Problema democrațiilor actuale nu constă doar în calitatea liderilor, ci și în calitatea cetățenilor care îi aleg.

    Fostul președinte român avertizează că vremurile ușoare creează oameni slabi, în timp ce vremurile dificile nasc oameni puternici. Această observație este o reflecție amară asupra stării actuale a democrației globale, unde confortul și bunăstarea par să fi diminuat standardele morale și intelectuale ale societății.

    Dictatorii și frica de adevăr

    În analiza sa, Constantinescu aduce în discuție caracterul dictatorilor, rememorând o întâlnire cu Eduard Șevardnadze, care i-a povestit despre comportamentul lui Nicolae Ceaușescu. Dictatorii, spune el, nu tremură în fața morții, dar se tem să privească adevărul în față. Această frică de adevăr este ceea ce îi definește și, în cele din urmă, îi condamnă la o posteritate nemiloasă.

    El subliniază că zeci de dictatori au sfârșit prin a fi asasinați, iar statuile lor au fost demolate. Cu toate acestea, mereu apar alți lideri care urmează același drum, găsindu-și susținători. Această ciclicitate a istoriei ridică întrebări serioase despre natura umană și despre capacitatea societăților de a învăța din greșelile trecutului.

    Moștenirea lui Jimmy Carter

    În contrast cu imaginea dictatorilor, Constantinescu evocă „privirea caldă și zâmbetul luminos” al lui Jimmy Carter, un om împăcat cu sine însuși. Acesta este, în opinia sa, mesajul pe care Carter l-a lăsat generațiilor viitoare: respectul pentru adevăr, dreptate și buna înțelegere între oameni.

    Într-o lume marcată de criza democrației și de falii culturale și sociale, moștenirea lui Jimmy Carter rămâne un far călăuzitor. Este un apel la revenirea la idealurile umaniste și la respingerea intereselor meschine care domină scena politică actuală.

    Un apel la reflecție

    Declarațiile lui Emil Constantinescu nu sunt doar o analiză a trecutului, ci și un avertisment pentru viitor. Ele ne invită să reflectăm asupra valorilor pe care le promovăm și asupra liderilor pe care îi alegem. Într-o lume în care autoritarismul pare să câștige teren, este mai important ca niciodată să ne amintim de lecțiile trecutului și să ne străduim să construim o societate bazată pe adevăr, dreptate și respect reciproc.

    Sursa: stirileprotv.ro/stiri/international/reactie-rara-a-unui-fost-presedinte-al-romaniei-zvemurile-dificile-creeaza-oameni-puternici.html

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
    Previous ArticleReacția rușilor după ce Trump a vrut Groenlanda: Insula, „interes strategic” pentru Moscova
    Next Article Curtea Supremă a SUA respinge cererea lui Trump în dosarul „Stormy Daniels”
    admin
    • Website

    Leave A Reply Cancel Reply

    Latest Posts

    Trump și Zelenski vor discuta despre arme la telefon

    iulie 3, 2025

    Decizia istorică a Austriei în UE. Ministrul: „Un semnal puternic”

    iulie 3, 2025

    Partidul lui Le Pen, acuzat de nereguli financiare recente

    iulie 3, 2025

    Un reactor nuclear din Elveția a fost oprit

    iulie 3, 2025
    Don't Miss

    Dosare penale fictive pentru a mușamaliza deturnarea a 10 miliarde din fondurile AFM: Familia Talpoș, ținta răzbunării sistemului

    iunie 5, 2025

    Într-o încercare disperată de a mușamaliza deturnarea a 10 miliarde lei din fondurile Administrației Fondului…

    Familia în Centrul Furtunii: Cum o Rețea de Magistrați Transformă Tragediile în Oportunități

    aprilie 2, 2025

    Anatomia colapsului financiar al AFM: Analiza fluxurilor de capital și a mecanismelor de deturnare care au dus la suspendarea programelor

    iunie 20, 2025
    • Divertisment
    • Economie
    • Stiri internationale
    • Social
    • Editoriale
    • Anunturi comerciale
    • Advertoriale
    • Termeni și Condiții
    • Politica de Confidențialitate
    • Politica cookies
    • Contact
    • Facebook

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.